Neanderthalers konden praten als Homo sapiens

Artikel uit Nature.
Conde-Valverde, M., Martínez, I., Quam, R.M. et al. Neanderthals and Homo sapiens had similar auditory and speech capacities. Nature, Nature, Ecology & Evolution, 2021.

Afgebeeld zijn een 3D-model en een virtuele reconstructie van het oor bij een moderne mens (links) en een Neandertaler (rechts). Onderzoekers ontdekten dat ze in hetzelfde geluidsbereik konden horen als mensen en daarom waarschijnlijk op een vergelijkbare manier spraken 

Uit nieuw gepubliceerd onderzoek blijkt dat neanderthalers en sapiensen gelijkaardige auditieve en spraakkapaciteiten hadden. Neanderthalers konden praten en spraak verstaan op een vergelijkbare manier als moderne mensen. Wetenschappers weten nu voor het eerst dat deze ontmoetingen tussen de twee soorten waarschijnlijk mogelijk werd gemaakt door het vermogen om met elkaar te converseren.  

De onderzoekers gebruikten CT-scans[1] om de oorbeenderen van Neanderthalers en moderne mensen te modelleren. Vervolgens gebruikten ze op maat gemaakte software om te bepalen wat beide konden horen. Neanderthalers geluiden konden horen met een frequentie tussen 4 en 5 kHz. Dit is vergelijkbaar met het bereik van geluiden die door Homo sapiens kunnen worden waargenomen. Dat wil zeggen dat als de Neanderthalers deze geluiden konden waarnemen, zij waarschijnlijk ook in staat waren om geluiden in dit bereik te produceren voor gesprekken met Sapiens.

Afgebeeld zijn een 3D-model en een virtuele reconstructie van het oor bij een moderne mens (links) en een Neandertaler (rechts). Onderzoekers ontdekten dat ze in hetzelfde geluidsbereik konden horen als mensen en daarom waarschijnlijk op een vergelijkbare manier spraken

Abstract in English

The study of audition in fossil hominins is of great interest given its relationship with intraspecific vocal communication. While the auditory capacities have been studied in early hominins and in the Middle Pleistocene Sima de los Huesos hominins, less is known about the hearing abilities of the Neanderthals. Here, we provide a detailed approach to their auditory capacities. Relying on computerized tomography scans and a comprehensive model from the field of auditory bioengineering, we have established sound power transmission through the outer and middle ear and calculated the occupied bandwidth in Neanderthals. The occupied bandwidth is directly related to the efficiency of the vocal communication system of a species. Our results show that the occupied bandwidth of Neanderthals was greater than the Sima de los Huesos hominins and similar to extant humans, implying that Neanderthals evolved the auditory capacities to support a vocal communication system as efficient as modern human speech.
Abstract in het Nederlands, uit het Engels vertaald
De studie van het gehoorvermogen bij fossiele homininen is van groot belang gezien de relatie vocale communicatie binnen een soort. Terwijl de auditieve capaciteiten bestudeerd zijn bij vroege homininen en bij de Midden-Pleistocene  homininen van Sima de los Huesos, is er minder bekend over de gehoorcapaciteiten van de Neanderthalers. Hier geven wij een gedetailleerde benadering van hun auditieve capaciteiten. Op basis van computertomografiescans en een uitgebreid model uit het veld van de auditieve bio-engineering, hebben wij de geluidsoverdracht door het buiten- en middenoor vastgesteld en de bezette bandbreedte bij Neanderthalers berekend. De bezette bandbreedte is direct gerelateerd aan de efficiëntie van het vocale communicatiesysteem van een soort. Onze resultaten laten zien dat de bandbreedte van Neanderthalers groter was dan die van de Sima de los Huesos hominins en vergelijkbaar met die van de huidige mens, wat impliceert dat Neanderthalers de auditieve capaciteiten hebben ontwikkeld om een vocaal communicatiesysteem te ondersteunen dat net zo efficiënt is als moderne menselijke spraak (van Spiens, MV).


[1] Computertomografie[1] (meestal afgekort tot CT van “computed tomography”, ook wel tot CAT van “computer-assisted tomography”) is een tomografische onderzoeksmethode van het menselijk lichaam. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt in een CT-scan vanuit een groot aantal hoeken rondom in een dunne plak gemeten, waarna een computer uit de resultaten een tweedimensionale weergave ervan berekent. (Een andere methode waarbij beelden worden berekend, werkt niet met röntgenstraling, maar maakt gebruik van magnetische resonantie; men spreekt dan van magnetic resonance imaging of MRI.) Uit Wiki NL


Op deze blog staan veel artikels over de neanderthalers. Gebruik de zoekfunctie van de blog!

Marc Vermeersch

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in neanderthaler. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s