Toen landbouw en veeteelt klaar waren voor gigantische uitbreiding

Verspreiding landbouw en veeteelt WordPress
In het midden van het PPNB (Pre Pottery Neolithic B, 8500-7500 VOT, is de tweede fase in het ontstaan van landbouw en veeteelt, PPNA, 9500-8500 VOT is de eerste fase) is de intensivering van het proces verbazingwekkend: de vier door de mens gezaaide graansoorten zijn ook morfologisch gedomesticeerd in een groot deel van de vruchtbare sikkel. Vanaf 9100 VOT verschijnen de eerste soorten buiten hun natuurlijke omgeving. Dat was het geval voor emmertarwe (afkomstig van Anatolië) dat gevonden werd op sites van de Midden-Eufraat in Syrië en op Cyprus. De landbouw breidde zich uit tot in Jordanië, Cyprus, de Zagrosvalleien, in Ganj Dareh enz. Het PPNB was over een veel groter gebied verspreid dan het PPNA.
Het is aan de Midden-Eufraat dat een geintegreerd systeem van landbouw en veeteeltontstond. Het PPNA en PPNB waren periodes van proberen, van vallen en opstaan. Wat werd behouden? “(…) het zijn de meest performante innovaties die behouden blijven.Wat betreft de diversiteit van de planten, ze zal zich beperken tot de genetisch meest resistente. Men moest lokale aanpassingen ontwikkelen voor ieder gebied: de voorbereiding van het land, bescherming tegen roofdieren, zaai-, oogst- en bewaartechnieken, het leiden van de dieren naar zomergraasland enzovoort. De economische logica werkt als de evolutie van levende wezens, het is ‘the survival of the fittest’.De beste van de lokale aanpassingen in Zuidwest-Azië zouden behouden blijven in een efficiënt systeem dat in heel het gebied zou gebruikt worden rond het tijdstip dat het potten bakken zal uitgevonden worden.(315) Dit compleet pakket gewassen en huisdieren was klaar voor een grote expansie. Landbouw was in combinatie met veeteelt zeer performant geworden. Het zou zich onvermijdelijk steeds verder verspreiden. “Er zijn twee mogelijke vormen van uitbreiding van de neolithische landbouw. In de eerste plaats, de agrarische maatschappijen van de zich uitbreidende centra koloniseerden gradueel gebieden die tevoren niet bezet of bezet waren door jagers en verzamelaars. In de tweede vorm resulteerde de uitbreiding van een graduele transfer van werktuigen, gedomesticeerde soorten, landbouwkundige kennis en knowhow naar er voor bestaande jagers en verzamelaarsmaatschappijen, die dan omschakelden naar een landbouwkundige manier van leven.” Archeologische waarnemingen tonen aan dat de meeste uitbreidingsgebieden stap voor stap gekoloniseerd werden door bestaande landbouwgemeenschappen.(316)

Dr Marc Vermeersch,
Marc.Vermeersch@gmail.com

Deze tekst is verder uitgewerkt in:
Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel II, Landbouw en veeteelt. Boek 3, Het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië (oktober 2014). Voetnoten: zie p.133-135.
Voetnoten:
315 Cedric Bodet, 2008a, op. cit., p.235-236, 197,
316 Marcel Mazoyer and Laurence Roudart, op. cit., 2006, p. 89-90.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in landbouw en veeteelt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s